Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

CLIR Kutatóközpont

A CLIR Kutatóközpont elsősorban, de nem kizárólagosan a „Római Birodalom Határai – A Dunai Limes (Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes; FRE-DL) UNESCO várományos világörökségi helyszín lelőhelyeinek kutatását végzi és koordinálja, szoros kapcsolatot tart a FRE-DL keleti szakaszának folyamatban lévő nevezését végző országok munkatársaival, valamint a többi FRE által érintett ország szakmai közösségével

A Kutatóközpont munkatársainak fő feladatai ehhez kapcsolódóan: 1) egy szakmai adatbázis üzemeltetése a koordinálás és nyilvántartás céljából 2) a várományos világörökségi cím kötelezettségeként meghatározott időszakos állapotfelmérések és ellenőrzések elvégzése 3) elsősorban roncsolásmentes kutatások, illetve indokolt esetben ásatások végzése 4) a helyszínekhez kapcsolódóan szakmai és ismeretterjesztő publikációk készítése, fejlesztésekhez kapcsolódó szakmai anyagok létrehozása, szakmai forumok szervezése a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII. törvénnyel (Vötv.) összhangban.

A Kutatóközpont pontos feladatait a Miniszterelnökség, Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pécsi Tudományegyetem között kötött megállapodás szakmai programja rögzíti (PTE/44353-1/2019). A Kutatóközpont önellátó szervezeti egységként, külső pályázati forrásból működik, első éves működését a Miniszterelnökség, a következő években a Várkapitányság Intergrált Területfejlesztési Nonprofit Zrt-n keresztül a Lechner Tudásközpont biztosítja, a CLIR Kutatóközpont a helyszínek kezelésére létrejött Limeskezelő Gondnokságnak biztosít szakmai hátteret.

A CLIR Kutatóközpont a kutatási tevékenységét az Egyetem stratégiájának megfelelően folyamatosan fejleszti, erősíti, kutatói és együttműködő partnerei részére szakmai támogatást nyújt tevékenységeikhez. Közreműködik a magas színvonalú egyetemi képzésben és szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít az egyetem hallgatóinak. Emellett hazai és nemzetközi szinten is elismert kutatóhelyként rendszeres pályázással, publikálással és szakmai forumok szervezésével járul hozzá a PTE stratégiai céljaihoz.

Cím: 
7624 Pécs, Rókus utca 2. "O" épület
Email cím: 
Telefon: 
+36-30-2277684
Vezető: 
tudományos munkatárs
PhD
72/503 600/
Munkatársak: 
tanársegéd
72/503 600/23574
tudományos segédmunkatárs
72/503 600/23801

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.