Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Miért érdemes?

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

 

 

MI AZ A BÖLCSÉSZKAR? MIT ADHAT EGY BÖLCSÉSZ A VILÁGNAK?

Kreativitást. Amely a gondolkodás sokrétűségére, a társadalmi jelenségek sokoldalú értelmezésére ad lehetőséget. Amellyel megfejthetők a bennünket körülölelő világ kulturális kódjai. Amellyel jobbá tehető a világ.

Rugalmasságot. Amellyel képesek vagyunk felismerni a bennünket körülvevő változásokat, és alkalmazkodni is tudunk hozzájuk. Amelynek köszönhetően számtalan területen érvényesülhetünk.

Büszkék vagyunk, hogy jól választottunk. Büszkék vagyunk, hogy öregdiákjaink bárhol megállják a helyüket. Büszkék vagyunk, hogy az itt megszerzett tudás érték.

Miért szeretjük Pécset?

Mert 2000 éve itt van nekünk, és ez a 2000 év minden zegzugában meglátszik. Mert a világörökség részei az ókeresztény sírkamrák, és mert itt található Magyarország első egyeteme. Mert itt van az ország, a régió és Európa egyik legmenőbb koncertterme, a Kodály Központ. Mert a Mecsek szórakoztat, élményt nyújt, megóv a cudar északi széltől, és az ország legfinomabb boraival is ellát. Mert itt a kultúra jelen van a mindennapokban.

Mert igazi egyetemváros. Mert nagyváros, de mégis családias, ahol bármikor találkozhatsz ismerőssel az utcán. Mert az év minden időszakára jut egy fesztivál. Mert önfeledten szórakozhatunk, miközben tudjuk, hogy jó helyen vagyunk. Mert nem nehéz megtalálni azt a programot, ami csak nekünk lett kitalálva. Mert mindegy, hogy moziba, színházba, kocsmába vagy a Zsolnay negyedbe megyünk, a lehetőség a miénk, hogy megtaláljuk magunkat, a másikat, a boldogságunkat, jövőnket.

Tanárnak készülsz? 

Szeretnél egyszer az iskola kedvenc tanára lenni? Úgy érzed, a te feladatod a benned rejlő tudás átadása, mások képességeinek felfedezése és felszínre hozása? Akkor a Pécsi BTK-ra van szükséged! Több évtizedes tapasztalat járult ahhoz, hogy a tanárképzés meghatározó intézménye lettünk. Olyan majdani tanárokat képzünk, akik elhivatottak választott szakmájuk iránt, akik képesek folyton megújulni, készek a kihívásra, az új módszerek elsajátítására és alkalmazására, akik többre vágynak, mint a lexikális tananyag unalmas közvetítésére. Akiknek az a legfontosabb, hogy megtanuljanak gondolkodni, hogy gondolkodni taníthassanak.

 

Miért válaszd a BTK-t? - bemutató hallgatóink kutatásai alapján

 

Mit nyújt a pécsi BTK?

 • Karunk a képzések széles választékát biztosítja a humán érdeklődésű továbbtanulni vágyók számára:  felsőoktatási szakképzések mellett alapképzéseket, osztatlan tanári szakokat, mesterképzéseket, szakirányú továbbképzéseket és doktori képzéseket kínálunk a hallgatóinknak.
 • Két képzési területen oktatunk: bölcsész- és társadalomtudományi szakokkal várjuk az érdeklődőket.
 • A magyarországi felsőoktatási rangsorokban rendre megtalálhatóak vagyunk az élmezőnyben a négy nagy tradicionális egyetem: az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Debrecen Egyetem társaságában. További információk.
 • Zichy Gyula Program - ösztöndíj, kollégium, továbbtanulás, tehetséggondozás, szakkollégiumok
 • Oktatói gárdánk 241 tagú, a minősített oktatók aránya stabilan magas. A minősített oktatók közül 1 fő Az MTA levelez tagja, 19 fő az MTA doktora, 12 fő tudományok kandidátusa (CSc) és 148-an PhD fokozattal rendelkeznek.
 • A tíz tudományterületen (bölcsészet-, gazdaság-, orvos- és egészség-, társadalom- és természettudományi valamint: informatika, jogi és igazgatási, műszaki, művészeti, művészetközvetítés, pedagógusképzés) oktató Pécsi Tudományegyetem legnagyobb hallgatói létszámú és legszélesebb szakválasztékkal rendelkező karán hallgatóinknak párhuzamos képzéseket illetően is nagy választék áll rendelkezésére.
 • Négy szakkollégiummal is várjuk a tehetséges és az átlagnál érdeklődőbb hallgatókat bővebb információk itt.
 • A megélhetés (lakhatás, étkezés, közlekedés) költségei kedvezőek.
 • Az Egyetem összes kollégiuma megújult az elmúlt években. A 2 és 3 ágyas szobákban modern és színvonalas lakhatást tudunk biztosítani diákjaink zömének.
 • Az EKF hozományaként számos új, európai színvonalú intézménnyel gyarapodott a város és az Egyetem, mint pl. a Tudásközpont (melyben egy helyen található meg a korábbi Egyetemi és Megyei Könyvtár könyvállománya) – ide külön autóbuszjáratot is biztosít a város, itt megismerkedhet a Tudásközponttal: http://www.tudaskozpont-pecs.hu/
 • a Zsolnay-negyed (melyben otthont kapott a Kommunikáció- és Médiatudományi valamint  a Szociológia Tanszék) www.zsn.hu
 • a Kodály-központ (amely Európa egyik legmodernebb koncert- és konferenciaközpontja, ahol klasszikus és könnyűzenei programok sokaságával találkozhatunk)  http://www.kodalykozpont.hu
 • A Bölcsészettudományi Kar (a PTE karain belül egyedülálló módon) saját hallgatói klubbal rendelkezik, a Szenes klubbal

 

Mítoszok (lerombolása) a bölcsészettudomány körül...

„A társadalomtervezés nem mérnöki munka” – interjú Horányi Özsébbel, karunk korábbi egyetemi tanárával

Dialógus a bölcsészettudományok feladatairól - Dialógus konferencia a Bölcsészettudományok szerepéről és hasznáról Budapesten, 2015. március 12-13-án.

„Kiapadhatatlan nemzeti erőforrás” - Kulcsár Szabó Ernő akadémikus a bölcsészettudományokról

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai a bölcsészettudományokról

Felmérések tükrében: Azt hiszed, hogy értéktelen a diplomád? Nagyon tévedsz

A bölcsészdiplomák hasznosíthatósága a nemzetközi piacokon - Hasítanak a bölcsészek az EU-ban

Elhelyezkedés diplomával, a bölcsész és a pécsi bölcsészdiploma értéke - Kevés a diplomás álláskereső

Bölcsészek a munkaerőpiacon - Megéri a pécsi bölcsészkaron diplomát szerezni

 

JÓL NÉZZÉTEK MEG, HOVA JÖTTÖK!

 

 

 

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.